Vinterfiske

Vinterfiske

När vintern kommer väljer vissa sportfiskare att ta en paus från sin fiskehobby. Andra ser dock en möjlighet i vinterförhållandena och ägnar sig åt vinterfiske. Angelfiske och pimpling är några vanliga typer av vinterfiske. Att fiska på vintern är oftast lite mer krävande än att göra det på sommaren. Väderförhållandena är tuffa och temperaturerna kan ibland vara väldigt kall. Dessutom finns det förstås alltid en olycksrisk när man rör sig på isar. Därför är det viktigt att du har rätt utrustning när du ger dig ut på fisketur. Förutom varma kläder behöver du bland annat isdubbar och isborr. Självklart behöver du även fiskeutrustning som är anpassad för vinterförhållanden.

Vinterfiske efter gädda

En man ägnar sig åt vinterfiske

Angelfiske är en populär variant av vinterfiske som främst används för att fånga gädda. Vid angelfiske används så kallade angeldon som placeras ut på isen. Ett angeldon består av en rulle, en vippa och en krok. Krokarna agnas med småfisk och när en gädda hugger spänns vippan upp och rör på sig. Det finns vippor med bjällror eller knallskott som försäkrar att fiskaren märker när gäddorna hugger. Det är viktigt att vara snabb när man angelfiskar – så fort fisken hugger ska fiskaren rusa till hålet och dra upp fisken. En fördel med angelfiske är att en enda fiskare kan fiska i flera hål samtidigt.

Mört är den vanligaste betesfisken vid angelfiske men det går bra att använda till exempel abborre, sill eller makrill. Kroken kan antingen vara en C-formad angelkrok eller en vanlig trekrok som används i övrigt vinterfiske. Kroken sticks in i betesfiskens rygg så att fisken hänger horisontellt upprätt när den är i vattnet. Traditionellt användes både levande och död fisk men sedan några år tillbaka är det förbjudet att agna med levande fisk. Vid angelfiske fiskar man oftast efter gädda och därför är det viktigt att göra hålen tillräckligt stora så att man kan få upp även de lite större gäddorna.

Pimpling är populärt i Norden

Den vanligaste typen av vinterfiske i Norden är pimpling. Till och med personer som aldrig har fiskat brukar känna till hur pimpling går till. Fiskaren använder en isborr för att borra hål i isen och använder sedan ett litet pimpelspö för att fånga fisk. Spöna är utrustade med nylonlinor och som bete används pirkar och blänken. Pirkarna och blänkena är gjorda av metall och färgade så att de attraherar fisken. Fisken är oftast ganska trög vintertid och därför är det viktigt att fiskaren gör små knyckningar med spöt så att fiskarna blir intresserade av betet. I Sverige är abborrpimpling den mest utbredda formen av pimpelfiske.

Teoretiskt går det att pimpelfiska så fort isen har lagt sig men för det mesta sker pimpling framåt vårvintern. Den bästa tiden för pimpling brukar vara ungefär i mars, när vårsolen börjar värma. Solen ger ljus och värme som sätter fart på fisken. Solen har dock en tendens att göra isarna förrädiska och därför är det såklart viktigt att du alltid har med dig isdubbar när du pimplar eller ägnar dig åt annat vinterfiske. Om du är nybörjare och saknar erfarenhet av pimpling och vinterfiske bör du inte ge dig ut ensam på isen. Pimpling innebär mycket stillasittande och därför är det viktigt att du klär dig varmt. Ta dessutom med dig något varmt att dricka och ett liggunderlag eller ett skinn att sitta på. Med ett par solglasögon skyddar du dina ögon från vårsolens starka reflektioner.

Många fiskemetoder kan användas på vintern

I Sverige är angelfiske och pimpling de vanligaste varianterna av vinterfiske. De två fiskemetoderna påminner en hel del om varandra. Den största skillnaden är att när du pimplar håller du själv i spöt men när du angelfiskar har du flera spön utplacerade på isen. Pimpling är ett utmärkt sätt att fiska abborre och röding; angelfiske är bäst om du vill fånga en gädda. Nätfiske och långrev är två fiskemetoder som oftast brukar förknippas med sommarhalvåret men det går att använda nät och långrev även vid vinterfiske. Man borrar eller sågar helt enkelt upp hål i isen där nätet eller långreven sedan placeras. På vintern brukar fångsten för det mesta bestå av vitfisk.