Spinnfiske

Spinnfiske

Spinnfiske är en av de mest omtyckta fiskemetoderna i Sverige. De flesta har väl någon gång testat på det på sommarlovet eller på semestern. Man kan få väldigt bra fångster med spinnfiske men det gäller att använda rätt teknik och fiska på rätt tid på dygnet. Många semesterfiskare brukar ge sig ut på fisketur mitt på dagen i stekande solsken och det ger sällan fångst. Istället bör man fiska antingen vid soluppgången eller sent på kvällen, några timmar innan solen går ned. Även vattentemperaturen och årstiden påverkar förstås var fisken befinner sig. Abborren älskar varmt vatten men gäddan föredrar kallare temperaturer.

Spinnfiske är den vanligaste typen av sportfiske

En man ägnar sig åt spinnfiske

Vid spinnfiske används ett fjädrande spö som är utrustat med en spinnrulle och en cirka 50-200 meter lång rev. Längst ut på reven fäster man ett drag som lockar fisken att hugga. Med hjälp av spöt kastar man iväg draget och sedan vevar man in det. Genom att använda sig av knyckningar, rörelser och olika hastigheter när man vevar in gör man fisken intresserad av draget. När fisken hugger ska man göra ett snabbt mothugg så att fisken fastnar på kroken. Det är viktigt att lära sig rätt teknik när man spinnfiskar. Dessutom måste man lära sig att ”läsa” vattnet och välja rätt drag för olika förhållanden.

Med spinnfiske fångas rovfisk och i svenska vatten är gädda och abborre de vanligaste fångsterna. Om man vill fånga stora gäddor är det viktigt att använda tafs när man spinnfiskar. En tafs är en grov fiskelina, gjord av till exempel titan, som fästs längst ut på reven. Tafsen förhindrar att gäddan biter av reven med sina vassa tänder. Kom ihåg att alltid låta draget sjunka en liten stund innan du börjar veva in. Många fiskar brukar nämligen ligga och lura nära botten. Vissa dragtyper ska helst vevas in så nära botten som möjligt. Var dock försiktig så att du inte får bottennapp.

Skeddrag, wobblers och spinnare

I spinnfiske används många olika drag. En av de mest populära dragtyperna är skeddrag. Skeddragen är gjorda av metall och sjunker därför lätt i vattnet. Den blanka metallen och skeddragets gungande rörelser attraherar rovfisk. Om man fiskar gädda är de stora och breda skeddragen allra bäst. Wobbler är en annan typ av drag. En wobbler är oftast gjord av trä eller plast och till utseendet liknar wobblern en fisk. Många wobblers har en liten haksked längst fram som gör att de får ett simsätt som retar rovfiskarnas jaktinstinkter. De flesta moderna wobblers har dessutom små kulor i sig som skapar lockande ljud.

Spinnare är ett mycket omtyckt drag med en fiffig konstruktion. En spinnare har en kropp och en eller flera skedar som roterar och vibrerar runt kroppen när spinnaren vevas in. Den snurrande skeden skapar ljud och reflexer i vattnet som attraherar rovfiskar. Spinnare är perfekt när man vill fiska abborre i insjöar. Många som är nybörjare inom spinnfiske brukar börja med att fiska med spinnare. Det finns dock en nackdel med spinnare – den snurrande rörelsen kan ibland göra att linor trasslar.

Börja med spinnfiske

Spinnfiske är en rolig och spännande hobby som det är lätt att komma igång med. Allt som behövs är ett kastspö och några spinnare; sedan kan du ge dig iväg till närmaste brygga eller insjö för att pröva fiskelyckan. Kom dock ihåg att tänka på årstid, väder, vattentemperatur och tid på dygnet när du fiskar. Om du till exempel fiskar på sommaren är morgon och kväll bästa tiden att fiska på. Tänk på att de flesta fiskar inte är så förtjusta i öppna och platta bottnar, utan står hellre i närheten av till exempel stenar, hålor, uddar och vikar. Gäddor gillar att hålla till i närheten av vasskanter. Lycka till med ditt spinnfiske!