Metfiske

Metfiske

En ljummen sommarkväll. Bara du och metspöet. Sjön ligger stilla och flötet guppar bara lite, lite i den stilla brisen. Helt plötsligt sjunker det helt, sedan är det uppe på ytan, för att i nästa sekund sjunka lite och sedan dra iväg. Det är nu man måste veta exakt i vilken sekund man ska dra upp spöet. Metfiske kan vara både rofyllt och spännande samtidigt. Detta är den typ av fiske som de flesta börjar med. Barn brukar tycka mycket om att få följa med på metfiske. Det är en känsla som blir till ett minne för livet när man drar upp sin första fisk.

Metfiske och tekniker

Mete är den äldsta dokumenterade sportfiskemetoden och det är också den enklaste formen av fiske. Det krävs inte mycket till utrustning. I de flesta fall använder man sig av ett fiskespö tillsammans med metrev. Trots att metfiske är lätt kan man dra upp många typer av fiskar. Om du metar med flöte ser du lätt när du får napp eftersom flötet försvinner under vattenytan. Då gäller det att göra ett så kallat mothugg för att få fisken att fastna på kroken. Med rätt bete och utrustning kan man fånga i stort sett alla arter av fiskar som finns i svenska vatten, till exempel abborre, sik och öring.

Metfiske är trevligt fiske för hela familjen

Mete kan delas in i de tre olika varianterna flötmete, bottenmete och mete med fri lina. Flöten finns i olika storlekar och former, beroende på vilken typ av fisk man är ute efter. Man ställer in hur djupt nedanför flötet kroken ska vara, för vissa fiskar trivs bättre nära botten och andra längre upp. Metspöet kan ha linan knuten i toppen av spöet, men om man vill kasta längre ut behövs haspelrulle och lämpligt spö för ändamålet. Detta kan behövas om du fiskar efter arter som rusar iväg med mycket lina. Om du fiskar i strömmande vatten eller nära botten är metfiske av typen bottenmete bäst.

Bottenmete, mete med fri lina och bete

Vid bottenmete används inte flöte utan här är det bäst att ha ett spö med känslig topp för att se när det nappar. Det syns även på linan när du har en fisk på kroken. Du kan även fästa en liten bjällra på spötoppen. Ett sänke av någon typ ska också användas för att kroken ska sjunka mot botten. Vid bäckmete i Norrland är metfiske med frilina effektivt. Denna metod används om fisken verkar vara rädd för flöte eller sänke. Med frilina kan man fiska exempelvis bäcköring eller bäckröding. Agna med mask på kroken, eller en bit bröd kan också fungera.

Mask och räkor är de vanligaste formerna av bete vid metfiske. För att få fiskarna att lockas till den plats du tänker meta kan du placera ut lite fiskmat i vattnet. Detta kallas för mäskning. Andra typer av beten som kan användas är maggot, larver, deg, fiskbitar eller småfisk. Både vad gäller bete, lina och krok gäller det att anpassa efter den typ av fisk du är ute efter. Mask är ett allroundbete som passar till de flesta fiskar. På en liten krok kan både stora och små fiskar fastna, men på en stor får du inte små fiskar.

Att köpa utrustning

Om du är intresserad av att börja med metfiske behöver du inte lägga ner mycket pengar. Det finns fiskeutrustning att köpa för tusentals kronor men för metfiske räcker det i början med ett enkelt metspö med lina, krok, flöte och sänke. Du kan hitta det för runt 100 kronor. Tyng ner flötet så mycket som möjligt med sänket, för på det viset ser du lättare när det nappar. Ta tag i spöet och kasta ut det med en mjuk rörelse, sedan håller du spöet stilla. Maskens rörelser kommer att locka till sig fiskar och förhoppningsvis får du snart napp. Tänk på att om det är varmt i vattnet, söker sig fisken mot botten.